Suomen paras tiedonlähde Mustangisteille. Lue foorumin käyttöehdot OHJEET-osiosta Keskustelupalstan käyttöohjeen alta kohdasta "Tervetuloa FMOC-keskustelupalstalle". Muista, että olet vastuussa kirjoittamastasi sisällöstä.
Onko olemassa mitään yksiselitteistä laskukaavaa tehon lisääntymiselle ahtamalla?
Lähdetään liikkeelle vaikka autosta jonka teho on 300 hv. Lisätään autoon ahdin, joka tuottaa painetta vaikka 7 psi:tä ( tarkoituksella näin vähän ).
Saadaanko lisääntynyt teho laskettua suoraan tietyllä kaavalla?
Entäs jos tähän otetaan verrokiksi auto, jossa on jo ennen ahtamista 350 hv. Onko lisääntynyt teho sama, kuin pienempitehoisessa moottorissa, jos lisätään aivan samanlainen ahdin? Vai lisääntyykö teho enemmän, vai jopa vähemmän?
Luonnolisesti molemmissa tapauksissa bensansyöttö ja sytytystapahtuma ovat hoidettu riittävllä tasolla.
Vain asiallisia kommenteja, kiitos.
-Sami
- Saleen S 281 S/C '03 HH Special Edition
- Ford Mustang GT 1988
- Ford Orion 1990 MR
- Volvo Amazon 1967
- Fiat 850 Special 1969
- Bmw M3 2005
- Lexus GS300 2008
- Saab 9-5 2.3t 2004
En tiedä laskentakaavasta mutta tässä esimerkki omasta mekaanisella ahtimella ja välijäähdyttimellä.
vakiona 300hp
5psi painetta = 430hp (mitattu dynossa)
10psi - = 550hp
12psi - = 600hp
Eli tämän laskennan mukaan 7psi tuottaisi noin 450hp moottoritehon tässä omassa kokoonpanossa.
(juurikin Kaaran teorian mukaisesti menee siis minulla tehot)
Tässä systeemissä on oma imukansi , missä jäähdytin.
puskurin alla lauhdutinkenno ja sähköinen vesipumppu eli täysin oma vesijärjestelmänsä on intercoolerissa.
Ehkä joskus myöhemmin..... mä oon kans jo suunnitellu tulevaisuutta, että joskus puhallin tai 351:sestä joku kiva vapari stroukki, tai sitten puhallin-stroukki! Mutta sitten joskus.... saahan sitä suunnitella ja haaveilla!
Kaivoin esiin artikkelin, jonka kirjoitin Ford Freak lehteen aikoinaan moottorin sylinterikansien virtauksista. Artikkelissa käsiteltiin pääosin kansien virtausarvoja ja liitteenä oli laskentakaava miten cfm muuttuu hevosvoimiksi vapaastihengittävänä ja miten ahtaminen vaikuttaa cfm = hevosvoimaan. Minulta löytyy myös taulukot eri kansista SBF, 335-sarja, FE, 385-sarja ja modular. Tästä lähtee:
Tehopotentiaalin laskukaavaan on muutama hyväksi todettu kerroin, normaali katumoottorille se on 0,25714, hyvin tehdylle kilpamoottorille 0,27889 ja prostock tason kisamoottorille se on 0,31379. Jotta päästäisiin edes tuohon katumoottorin kertoimeen on kaikki osa-alueet oltava tasapainossa keskenään ja moottorin oikeissa säädöissä. Siihen ei päästä pelkästään pulttaamalla osat kiinni vaan työssä on oltava ajatus mukana.
Todellisen toiminnan kannalta pakopuoli pitäisi olla 75 % - 80 % sisään imupuolesta, jotta pakopuoli ei ahdistaisi. Kansia valittaessa ei kannata tuijottaa pelkkää virtaushuippua, sillä venttiili viihtyy keskialueella huomattavasti pitempään kuin maksiminostossaan. Mitä vahvempi virtaus keskialueella, sitä parempi on lopputulos. Tässä porukka jakautuu kahteen kastiin a) keskialue b) maksimivirtaus. Näistä kahdesta minä olen vahvan keskialueen kannalla ja uskon myös mitä Jon Kaase sanoo aiheeseen:
“here's the problem with air flow numbers and computer programs that use them. We can port a set of old A-429 CJ heads to flow 420 CFM. Then port a set of P-51's to flow 420. Finally, the new hemi's flow 420. The exhausts are not that much different in flow, although the hemi has a .140" larger ex. valve and a .050" larger intake valve. With everything else being the same, same 521" short block, same 273* roller cam, same intake and carb, the A-429 CJ would make 700-720 HP, the P-51 would make 800-810, and the hemi would make 900-910. All with the dry air flow. There is almost 200 HP difference between the CJ and hemi, with the intake air flow being the same. The middle lift air flow numbers on the hemi would be way better, along with bore shrouding, etc. As you can probably tell, I'm not big fan of the flow bench and use it very little.” ... Kaase
Yleisesti Fordin kansista voidaan sanoa, että pakopuoli vaatii työtä lähes poikkeuksetta kun puhutaan tehdaskansista. Yhtenä syynä tähän ilmiöön on jo edesmenneen Henry Fordin itsepintainen tapa pitää kiinni jousitorneista. Jousitornit tarkoittivat kapeata moottoritilaa ja se vaati kansilta voimakkaasti alaspäin käännetyt pakokanavat. Yleensä kanavissa on vielä pahkuroita saastelaitteita varten, jotka eivät ainakaan paranna virtausta. Kansien porttausta on oma asiansa joten siihen ei ole tässä artikkelissa tarvetta.
Kaara tuossa jo asiaa sivuaa, mutta käytännössä hehtaarille pääsee laskukaavalla on, että 1 bar tuplaa tehot, 2 bar triplaa tehot.
200 hv vapaasti hengittävänä
200 hv 1 bar painetta = 400 hv
200 hv 2 bar painetta = 600 hv
200 hv 3 bar painetta = 800 hv
Pikkulohkoa jos aikoo ahtaa, niin nim. Maverick on puuhastellut noiden Prochargerien kanssa.
"Sitä voi kyllä elää ilman 500 hevosvoimaa, mutta on se vähän kitumista." - Juha Kankkunen
jos asiaa niin soita o4o 19o5oo3
Virtauspenkeistä VIP-kuski totesi OD:llä jotain tällaista kansien laitosta virtauspenkkeihin kiinni, ettei hän silti ole yhtään nopeata virtauspenkkiä nähnyt.
Arto65FB kirjoitti:Virtauspenkeistä VIP-kuski totesi OD:llä jotain tällaista kansien laitosta virtauspenkkeihin kiinni, ettei hän silti ole yhtään nopeata virtauspenkkiä nähnyt.
Hicar Ikävalko ei virtauspenkkiä käytä ja sanoisin että melkein maan ykkösporttaaja. Sinne minunkin kannet menevät jos on syytä porttailla vaikka ei cfm lukuja saisikaan.
Tuossa lainaamassani Jon Kaasen sanomassa on mielestäni hyvä pointti. Kolme erilaista kantta joiden kaikkien maksimivirtaus 420 cfm. Samalla alakerralla, imusarjalla, kaasarilla A429 Cobra Jet kansilla 700-720hv, P51 kansilla sama alakerta 800-810hv ja sama alakerta&Kaasen B9 kannet niin 900-910hv. A429 on ykkösgeneraation alumiini Cobra Jet kansi, sellaisenaan vallan oiva katukansi, kotimaassakin otettu +700hv tehoja. P51 on viimeistä huutoa oleva ns. Cobra Jet kansi, eli jossa imuaukkojen ja pakoaukkojen sijainti on samat mitä Cobra Jetissä aikoinaan. Eli todella hurja Cobra Jet katu/kisakansi, 100 hv updeitti A429 kansiin. P51 kansia pitäisi jo muutamat olla rantautuneena kotimaassamme. B9 on sitten boss / hemi kansi, jossa todella vahva keskialueen virtaus.
"Sitä voi kyllä elää ilman 500 hevosvoimaa, mutta on se vähän kitumista." - Juha Kankkunen
jos asiaa niin soita o4o 19o5oo3