Museoinnista

Keskustelua museoajoneuvoista ja entisöinnistä.

Valvoja: Ville K

Alueen säännöt
Keskustelua museoajoneuvoista ja entisöinnistä yleensä. Race, tuning yms. jutut älköön tänne eksykö.
Avatar
Ville K
Moderaattori
Viestit: 1805
Liittynyt: 17 Touko 2009, 12:41
Paikkakunta: Ylöjärvi
Viesti:

Museoinnista

Viesti Kirjoittaja Ville K »

Piti oikein vähän kirjoitella uutta topikkia, koska tuntuu monellakin olevan mielikuva, että museotarkastetun auton pitää olla entisöity kelvatakseen museorekisteriin, näin ei todellakaan ole asia, eikä auton tarvi myöskään olla entisöity entisöinnin laatukilpailujen kriteereiden mukaan. Hyvässä käyttökunnossa oleva alkuperäiskuntoinen auto kelpaa myös, saa olla jopa kotelosuojat koteloissa ja palkeissa, ja alustamassat pohjassa -niinhän ne autot uutena aikanaan suomessa käsiteltiin, ja hyvä niin, muuten ei moniakaan suomi-autoja olisi enää olemassa. Ihmisiä turhaan pelotellaan museotarkastuksella, parhaimman kuvan touhusta saa, kun pyytää jotain paikallista tarkastajaa vaikkapa poikkeamaan ja antamaan arvion auton museokelpoisuudesta. Museotarkastajien keskuudessa on viimevuosina alkanut löytymään ns. maalaisjärki, patinaa saa näkyä, ja se on jopa arvokkaampaa kuin ylientisöinti, sitä kun ei saa rahalla. Monesti mopo lähtee entisöinneissä ihan täysin hanskasta, kun siisti, mutta patinoitunut auto maalataan yli, ei siihen enää kelpaakkaan ne hieman patinoituneet koristeosat, jotka vanhan maalipinnan kanssa saivat aikaan sen arvokkaasti patinoituneen vanhan ajoneuvon.

Tällä tekstillä oli tarkoitus hieman ravistella niitä, joilla tallissa makaa vanha mustang ehkä jopa käyttämättä, kun ei jaksa joka vuosi leimata. Kysykääpä tarkastajalta jos se kelpaisi museoajoneuvoksi, ei tarvi joka vuosi leimata, eikä käydä konttorilla ottamassa ajoon, vaan voi ajella silloin kun siltä tuntuu. Museoajoneuvothan saavat tiettyjä etuja, jos toki muutama velvollisuuskin museoajoneuvon omistajaa koskee;

-ei talvirengaspakkoa
-ei käyttömaksua (ei myöskään dieselveroa!)
-katsastus joka toinen vuosi (ennen 1960 käyttöönotetut joka 4. vuosi)
-liikennevkuutus n.30e/vuosi
-helpompi saada kasko

-hyväksyttyyn museoajoneuvoon ei saa tehdä muutoksia ilman uutta tarkastusta
-saa ajaa vain 30 vuorokautta/vuosi

Museoajoneuvoon saa tehdä myös muutoksia alkuperäiseen nähden, turvavyöt saa asentaa, rättirenkaat voi vaihtaa vyörenkaisiin, ja heijastimia/vilkkuja voi asentaa jos ei uutena ole ollut, ts. turvallisuusvarusteita saa lisätä. Nykyään taitaa kelvata myös cd-soitin ja kaiuttimet, tosin täsät olen itse erimieltä, ja tuohon meidänkin vanhukseen aion pellittää kojelaudan isomman radion reiän korjauspalalla, hommata vanhemman mallisen radion ja asentaa kajarit piiloon, tai jotenkin muuten huomaamattomammin.

Nyrkkisääntönä museoon kelpaamiseen;
-ehjä ja siisti maalipinta, ei näkyviä ruostevaurioita
-puskurit ja muut koristeosat lommottomat ja muutenkin auton ulkoasuun sopivat, liian kiiltävätkin kromipuskurit huonoon maalipintaan paistavat silmään.
-sisustassa ei repeämiä, ja muutenkin siistit/ehjät verhoilut
-konehuoneen tulisi olla siisti, ei öljyä, vuotoja, ruostetta jne.
Tappikoneisia klassikko-volvoja 60-luvulta jonkunlainen kokoelma
Avatar
Poro
Addikti
Viestit: 191
Liittynyt: 29 Touko 2004, 00:25
Auto: 1966 289 GT HT
Paikkakunta: Vihti

Re: Museoinnista

Viesti Kirjoittaja Poro »

Tää kirjoitus (ja koko osio keskustelupalstalla) on mainio juttu!

Itse olen ymmärtänyt paremman puoliskoni kommenteista ettei seuraavaa autoa tule tontille ennenkuin nykyinen on MR-katsastettu. Ensimmäinen hommahan onkin selventää mitä siihen ylipäätään tarvitsee. Lista nyt olikin jo tuossa sulla kirjoitettuna, tärkeimpänä siis maali, sisusta ja konehuone. No, noi kolme kun laitan kuntoon niin ehkä se siitä :D

Eli tällä hetkellä on kerran päällemaalattu lohkeileva ja hilseilevä maali. Tää on selkee, ei siinä mee ku 2 vuotta kun vedän sen pelleille ja vien jonnekin joka suostuu maalaamaan ja maksaa vissiin neljä tonnia. No, tämä jo aiheuttaa sen etten just tänä tulevana talvena ole aloittamassa projektia =) Jos nyt nauttis ja ajais tolla autolla välillä...

Takaikkunoiden kohdalta repsottaa muutoin hyväkuntoinen katto, eli kaippa sekin menee uusiksi, muutoin on tuolit ja matot ja muut suht hyvässä kunnossa.

Konehuoneen maalasin just ja koneen kanssa, ja nyt on taas öljyä huolella lennellyt. Pitänee nostaa uudestaan kone pois ja katella mistä vuotaa ja uusia ne pari tuttua tiivistettä.

Ilmastoinninkin aatttelin korjata kyllä joskus, mutta riittääkö MR-tarkastuksessa se että kamat on paikallaan, vaikka ei kylmää puhaltaiskaan, onko tietoa kellään?

Joten palaanpa tähän aiheeseen parin vuoden päästä nautittuani ensin ajoista!

Timo
"If life were fair, Elvis would be alive and all the impersonators would be dead."
-Johnny Carson
66poni
Addikti
Viestit: 295
Liittynyt: 29 Touko 2004, 00:25

Re: Museoinnista

Viesti Kirjoittaja 66poni »

Samaa mieltä, tätä osiota on kaivattu.
Eilen juuri mobilistien maanantaiajeluissa juteltiin museotarkastajan kanssa. Paljon on ihmisillä vääriä käsityksiä museoautovaatimuksista. Auton EI tarvitse olla uuden veroinen tai virheetön, ei lähimainkaan. Ville K on aivan oikeassa, museoautotarkastajilla on järki mukana, tarkoitus ei ole tehdä kiusaa auton omistajalle. He ovat asiasta innostuneita harrastajia ja nauttivat, kun näkevät vanhan ajokin liikenteessä. Ainakin täällä Porissa tarkastajat neuvovat, mitkä paikat pitää korjata ennen museotarkastusta. Esimerkiksi sen ilmastoinnin ei tarvitse toimia. Eli rohkeesti vaan tarkastajan juttusille, ei se museoleiman saanti ehkä olekaan omaan autoosi kovin hankalaa. 8)
Avatar
Late
Aina äänessä
Viestit: 1324
Liittynyt: 29 Touko 2004, 00:25
Auto: 1984 Mustang SVO 2,3T
1988 Thunderbird Turbo Coupe 2,3T
Paikkakunta: Kangasala

Re: Museoinnista

Viesti Kirjoittaja Late »

Todellakin ihan suotta museotarkastusta liikaa pelätään. Kyllä niitäkin tarkastajia löytyy, jotka hoitavat erittäin asiallisesti hommansa ja näkevät vanhoissa autoissa "metsän puilta". Paljon on kauhujuttuja kuultu nippelientisöintiä vaativista tarkastajista, toisaalta taas turhankin usein näkee liikenteessä museoautoja, jotka kuuluisivat enemmän käyttöautokategoriaan. Viimeksi näin eilen taas kerran meidän kylillä 240-Volvon, josta helmojen hitsaukset näkyvät metrien päähän kuin myös helmoihin pensselillä sudittu röpömassa. Totuus museoautoista on lienee jossain siellä välissä.

Ikävä kyllä tarkastajissa - niinkuin meissä kaikissa - on aika erilaisia ihmisiä. Jotkut tykkää Fiateista, toiset kanttiautoista ja kolmas muskelijenkeistä. Kyllähän sen sitten tietää, kenen kanssa asiantuntevimman arvioinnin saa Mustangiin. Siksipä kannattaakin museotarkastusta miettiessä kysyä tarkastajan näkemystä etukäteen ja jos kohdalle osuu aivan kummia vaatimuuksia tai näkemyksiä esittävä henkilö, kannattaa kysyä myös toinen mielipide. Vaikka sitten naapurikylältä.

Omalla mutu-tuntumalla sanoisin, että museotarkastajien keskuudessa nostaa entistä enemmän arvostusta hyvin säilyneet ja ylläpidetyt autot, ei pelkästään entistetyt. Asia mitä mm. Mobilisti-lehti on rummuttanut jo monta vuotta. Nehän niitä todellisia museoesineitä ovat, arvokkaasti vanhentuneita, mutta vuosien kauniisti patinoimia, ja olleet niille alunperin tarkoitetussa käytössä. Eihän arvotauluihinkaan vaihdeta kehyksiä vain uudistamisen riemusta, vaikka niissä jo vuosien jälkiä olisikin.

Museotarkastushan ei ole vuosikatsastus, eli siinä ei puututa auton teknisiin ominaisuuksiin vaan ainoastaan ulkoasuun. Eli toimimaton ilmastointi tai pissapoika ei varmasti ole hylkäysperuste. Mutta jos se ilmastointikompura on otettu irti konehuoneesta jättäen tukiraudat ja letkut paikalleen roikkumaan, saattaa huomautusta tulla. Tai jos pissapojan säiliössa lukee Biltema. Samoin kaikenlaisten lisävarusteiden hyväksymisestä on paljon väännetty kättä. Faktahan on se että autossa saa olla "ajan mukaisia" lisävarusteita vaikkapa vanteet tai tuplaputkisto. Ne vain täytyy pystyä osoittamaan tarkastuksessa auton ikäkauden mukaisiksi. Se taas on helppoa ainakin näiden meidän kiinnostuskohteiden osalta kun kirjallisuus ja netti on täynnä vanhaa kuvamateriaalia 60-luvun autoista ja uusintapainoksia esitteistä yms. kirjallisesta materiaalista on hyvin saatavilla. Omaa autoani kun käviin tarkastuttamassa, oli mukana kirja, jossa näkyi alla olevien Keystone-vanteiden autenttisuus jos tarkastaja olisi sitä epäillyt.

Sitten tietysti loppuun se harras toive, mitä tässä yhteydessä usein esitetään. Museovakuutuksen 30 päivän voimassaolohan on ollut monta vuotta jo ns. herrasmiessopimus, mitä ei valvota mitenkään (paitsi kateelliset naapurit...). Eli käytetään niitä museoajoneuvoja meille valtiovallalta harvinaislaatuisen luottamuksen osoittamalla tavalla ja yritetään tyytyä siihen 30 päivään kesässä, ajetaan päivittäiset ajot toisilla laitteilla. Ettei muutamien "urpojen" takia mene koko hieno etu kankkulan kaivoon. Mutta me FMOC:läiset ja muutkin Ford-harrastajathan olemmekin fiksuja ja ymmärrämme tämänkin
Late

-84 Mustang SVO
Avatar
Eve
Addikti
Viestit: 202
Liittynyt: 02 Loka 2004, 11:50
Paikkakunta: Helsinki

Re: Museoinnista

Viesti Kirjoittaja Eve »

Kysymys?

Pitääkö museorekisteriin halutessa autossa olla alkuperäinen moottori?
Tarkoitan että jos mustangi on ollut esim. orkkiksena kutosella ja nyt vaikka 302 tai 428 isolohkolla niin onko mahdollista saada tälläistä autoa museoleimaan? Olettaen että kaikki aikaisemmin mainitut kriteerit on autossa kunnossa...
Avatar
Ville K
Moderaattori
Viestit: 1805
Liittynyt: 17 Touko 2009, 12:41
Paikkakunta: Ylöjärvi
Viesti:

Re: Museoinnista

Viesti Kirjoittaja Ville K »

Eiköhän sen auton pitäis olla siinä kunnossa kuin tehtaalta on lähtenyt? Kai niitä muuten olis "Shelbyjä" ja "R/T" Challengereita ym. museorekisterissä vaikka kuinka paljon..
Moottorihan voi olla vaihdettu, mutta sen pitäis olla alkuperäisen kaltainen. Eli mikään matching-numbers ei tarvi olla, että saa museokilpiin.
Tappikoneisia klassikko-volvoja 60-luvulta jonkunlainen kokoelma
Avatar
Fastback
Over The Top
Viestit: 4438
Liittynyt: 29 Touko 2004, 00:25
Auto: '72 Mach1,BBF,TKO600,M9 35spl
+Fastbackeja
Paikkakunta: Small-l-boost, Aura
Viesti:

Re: Museoinnista

Viesti Kirjoittaja Fastback »

Ville K kirjoitti:Eiköhän sen auton pitäis olla siinä kunnossa kuin tehtaalta on lähtenyt? Kai niitä muuten olis "Shelbyjä" ja "R/T" Challengereita ym. museorekisterissä vaikka kuinka paljon..
Moottorihan voi olla vaihdettu, mutta sen pitäis olla alkuperäisen kaltainen. Eli mikään matching-numbers ei tarvi olla, että saa museokilpiin.
Voiko siis päätellä näin, että esim. mr-kuntoinen '69 Mach 1 Mustang joka on lähtenyt tehtaalta nuhaisella 302:lla on museokatsastettavissa moottorilla jota autoon on uutena saanut, eli tässä tapauksessa 428 SCJ moottorilla esim? Veikkaisin kyllä, että vaikka siellä olisi 460 cid, maalattuna kauniin siniseksi ja orggiksen oloinen niin paukahtaisi mr-leimaan, koska on fordin moottori ja alkuperäisen oloinen.
"Sitä voi kyllä elää ilman 500 hevosvoimaa, mutta on se vähän kitumista." - Juha Kankkunen
jos asiaa niin soita o4o 19o5oo3
Avatar
Ville K
Moderaattori
Viestit: 1805
Liittynyt: 17 Touko 2009, 12:41
Paikkakunta: Ylöjärvi
Viesti:

Re: Museoinnista

Viesti Kirjoittaja Ville K »

Niin, tarkoitin siis että jos vanha moottori on vaikka haljennut tai muuten kunnostuksen ulottumattomissa, voi sen vaihtaa toiseen samanlaiseen..
Jos on museotarkastaja joka ei ole juuri kyseiseen automalliin perehtynyt, niin saattaahan tuollainen isolohko-muutoskin vahingossa mennä läpi. Tosin jos taas tuollaisesta huutelee tai muuten "jää kiinni" niin aika hätäseen se museostatus varmaan häviääkin.

Jokainen varmaan muistaa esim. sen veekasissa taannoin esitellyn 1st gen camaron? Ei kuulemma ole museoauto enää. Siinähän jutussa kerrottiin kuinka auto oli ensin museoleimattu, sitten palasiks ja 17" pyörää, monster kiekkamittaria, jne..
Tappikoneisia klassikko-volvoja 60-luvulta jonkunlainen kokoelma
Avatar
Antti66HT
Superpölöttäjä
Viestit: 2112
Liittynyt: 29 Touko 2004, 00:25
Auto: -66 HT, pelastettu museoinnilta...
Paikkakunta: Tampere

Re: Museoinnista

Viesti Kirjoittaja Antti66HT »

Netti autosta näkee miten alkuperäisiä nuo museo autot pitää olla :)

Useimmat kaukana täydellisyydestä, ja varsinkin vanhemmissa autoissa hyväksytään enempi muutoksia. Ei varmaan kannata tarkastajalle kuitenkaan esittää, että kun tuollanenkin on kelvannu...

Tuota katon laittoa ei kannata pelätä. Jos ei ole puhki, niin sivuikkunoiden reunanauhan poiston jälkeen, ja varovaisen irrottelun jälkeen, muutamalla "pyykkipojalla" kiinni, ja pikku hiljaa vaikka pikaliimalla takaisin. Näin asensin joskus oman kattoni, tosin uuden, mutta ensikertlaisellekin tuo on helppo homma. Malttia vaan, ja kiire pois.

edit. jaa niin tuli mieleen että etu ja takaikkunan tiivisteen takana tuo verhoilu on myös :oops:
Avatar
Eve
Addikti
Viestit: 202
Liittynyt: 02 Loka 2004, 11:50
Paikkakunta: Helsinki

Re: Museoinnista

Viesti Kirjoittaja Eve »

Fastback kirjoitti:
Ville K kirjoitti:Eiköhän sen auton pitäis olla siinä kunnossa kuin tehtaalta on lähtenyt? Kai niitä muuten olis "Shelbyjä" ja "R/T" Challengereita ym. museorekisterissä vaikka kuinka paljon..
Moottorihan voi olla vaihdettu, mutta sen pitäis olla alkuperäisen kaltainen. Eli mikään matching-numbers ei tarvi olla, että saa museokilpiin.
Voiko siis päätellä näin, että esim. mr-kuntoinen '69 Mach 1 Mustang joka on lähtenyt tehtaalta nuhaisella 302:lla on museokatsastettavissa moottorilla jota autoon on uutena saanut, eli tässä tapauksessa 428 SCJ moottorilla esim? Veikkaisin kyllä, että vaikka siellä olisi 460 cid, maalattuna kauniin siniseksi ja orggiksen oloinen niin paukahtaisi mr-leimaan, koska on fordin moottori ja alkuperäisen oloinen.

Juuri tähän kysymykseen tarvitsisin faktaa, eikä mutua... ;)
Avatar
Ville K
Moderaattori
Viestit: 1805
Liittynyt: 17 Touko 2009, 12:41
Paikkakunta: Ylöjärvi
Viesti:

Re: Museoinnista

Viesti Kirjoittaja Ville K »

Siitä:
"Museoajoneuvo on katsastustoimipaikan valtakunnallisen rekisteröidyn museoajoneuvojärjestön tarkastuksen ja lausunnon perusteella museoajoneuvoksi hyväksymä ajoneuvo, jonka valmistusvuoden päättymisestä on kulunut vähintään 25 vuotta (1. 1. 2008 alkaen 30 vuotta) ja joka on säilytetty alkuperäistä vastaavassa kunnossa tai on entistetty asianmukaisesti.
Museoajoneuvolla saa ajaa enintään 30 vuorokautena vuodessa ja ajoneuvolle on otettava museoajoneuvovakuutus."


http://www.autohistoriallinenseura.fi/m ... kastus.htm


Eli tuo lause sen kertoo, eihän se ole alkuperäinen tai entisöity, jos sen moottori on vaihdettu isommaksi. Lukee myös tuolla vaatimuksissa, "moottori alkuperäinen tai vastaava"
Tappikoneisia klassikko-volvoja 60-luvulta jonkunlainen kokoelma
Avatar
Smikko
Aktiivi
Viestit: 35
Liittynyt: 07 Heinä 2010, 21:12
Auto: -68 ht
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Museoinnista

Viesti Kirjoittaja Smikko »

Museointi kiinnnostaa ja kriteerit esim. rengas ja vanne asioissa on päällimäisenä mieles. Onko jotain muita kriteerejä kuin ajanhengen mukaiset. Esim. omassa 68 ht:ssa kapseli pyörät ja jos laitan valkosivut 205/70 niin ilmeisesti homma ok. Entäpä jos vaihadan vanteiksi jotkut muut ajanhengen vanteet esim. keystone classicit?
Toisen roska on toisen aarre -Puuha-Pete-
Avatar
Ville K
Moderaattori
Viestit: 1805
Liittynyt: 17 Touko 2009, 12:41
Paikkakunta: Ylöjärvi
Viesti:

Re: Museoinnista

Viesti Kirjoittaja Ville K »

Niinno, eipä siinä kai ihmeempiä ole, onhan noita museokatsastettu ajanhengen mukaisilla vanteilla, mm. Late mercurynsä. Tietty jos olis joku vanha lehtimainos tms. kuva, jolla voisi todistaa ko. vanteita tuolloin olleen, olis varmaan poikaa. Tai jos on asiansa tunteva tarkastaja. Periaatteessahan pitäsi olla alla se rengastus, mikä museoajoneuvotodistuksen kuvassakin, mutta käytännössä asiaa ei kukaan seuraa. Tietty räikeät ylilyönnit erikseen.
Tappikoneisia klassikko-volvoja 60-luvulta jonkunlainen kokoelma
Avatar
Firebolt
Superpölöttäjä
Viestit: 2875
Liittynyt: 10 Heinä 2010, 15:39
Auto: Autoton
Paikkakunta: Kuopio

Re: Museoinnista

Viesti Kirjoittaja Firebolt »

Siirrytäänkö tähän tulevien museoautojen luokkaan, eli Foxit on tulossa!

Mulla on autos ny huono alkuperäne maali päällä, ikkunoiden ympäriltä ja takaluukusta pohjamaalilla :( Saako auton maalata jollain alkuperäisellä maalilla, mitä on ollut -84, harmaalla sisustalla, koska ei toi harmaa auto oikee innosta... sitä oon miettiny jo jonku aikaa :krooh:

Onkos se sitte 2014 ku ton sais museo tarkastuksee ekaa kertaa? :pepputanssi:
-Eemeli
Auto jonka sulakkeena toimivat renkaat, on kallis rakentaa. Paitsi jos on huonot renkaat.
Avatar
stangrider
Aina äänessä
Viestit: 1341
Liittynyt: 31 Touko 2004, 08:31
Paikkakunta: sAVO

Re: Museoinnista

Viesti Kirjoittaja stangrider »

1984 valmistettu on mr-kelpoinen ikänsä puolesta 2015 alusta.
Mielestäni värejä on vaihdettu ja mr-rekisteröity, kunhan on aikakauden väri. Maininta tulee kuitenkin mr-todistukseen.


http://www.ake.fi/NR/rdonlyres/170C5790 ... oneuvo.pdf
95 GT Topless and Opal Froster

http://www.stangbangers.com/
Vastaa Viestiin