Sivu 1/1

Ruiskurojektia

Lähetetty: 16 Tammi 2007, 01:32
Kirjoittaja kurppa
Etsiskelin tuossa hakusanalla "ruisku" ja huomasin, että jotkut ovat kokeilleet tai ainakin ajatelleet ruiskumussen tekemistä.

Ajatuksena olisi hankkia rojektiksi 67-68 vuoden musse, laitella sitä hillitysti ja vanhaa kunnioittaen, mutta kuitenkin tuonne konehuoneen puolelle hieman uutta päivittäen. Ennenkuin urakkaan ryhtyy, niin olisi mielenkiintoista tietää muiden kokemuksia ja lopulta myös muutoskatsastuksessa painotettavia asioita.

Ohjausyksikön kilkkeineen ajattelin väsätä itse, mutta mekaniikkapuolella olen enemmän noviisi. Vinkkejä otetaan vastaan. :)

Megasquirt- (orkkis ja AVR-versiot) ja VEMS-ecuihin olen jo tutustunut, eivätkä vaikuta kovin ihmeellisiltä.

Lähetetty: 16 Tammi 2007, 07:20
Kirjoittaja Mexico65
Hanki suoraan valmis ruisku kone ja tee siihen sitten haluamasi muutokset. Mikset myös päivittäisi voimalinjaa myös uudemmaksi.
http://www.overdrive.fi/forum/viewtopic.php?t=94803
Ei aiheuta ongelmia katsastuksessa.

Lähetetty: 16 Tammi 2007, 11:58
Kirjoittaja kurppa
No, tuosta jääpi tuo moottorin rakentaminen sitten poies ja sitä kun haluaisi tehdä. Sitä kun on vähän silleen hullu, että haluaa tehdä itte. :D

(ja tosta overdriven hommasta sai kuvan, että se elepuolikin on tossa valmiina, joten se on nounou jo sen puolesta)

Lähetetty: 16 Tammi 2007, 13:38
Kirjoittaja razorass
Miksi keksiä pyörä uudestaan? (huonommin..)

Jos tuollaista projektia suunnittelee niin takuulla on tekemistä ilman sen moottorinohjauksen tee-itse-ja-älä-säästä-toteutustakin. Itse tekemällä ei takuulla tule halvemmaksi kuin valmiin paketin ostamalla.
Voihan siitä valmiista autosta repiä sitten ne tehdas ruiskut poies vaikka imusarjaa myöten ja tekee sitten itse uudelleen jos haastetta haluaa.

Lähetetty: 16 Tammi 2007, 14:02
Kirjoittaja kurppa
Verkosta löytyy kansien etc. kilkkeen valmistajia, ja niitä olisi siis tarkoitus käyttää. Ajatus on vähän samanlainen kuin esmes PC:n rakentamisessa. Ei ole hirveästi halua ostaa valmista PC-pakettia. Mieluummin etsii osat ja laittelee niistä sopivan kokonaisuuden ja siihen sitten omat elektroniikat päälle.

Lähetetty: 16 Tammi 2007, 17:20
Kirjoittaja harmi80
Nyt en oikein ymmärrä: kaveri haluaa harrastaa ja mahdollisesti kehittää itseään rakentamalla jotain tuollaista ja heti ollaan torpeedoimassa. Minusta tuollainen harrastaminen on hatun noston arvoinen juttu :peukku: .
Jos ei pyörää saa keksiä uudelleen, niin pitääkö tässä alkaa harrastamaan jotain fissio-prosessilla käyvää auto :roll: .
Ei tästä mitään herneitä tarvi nekkuun imeä, mutta pikkaisen kannustusta toivoisin.

Lähetetty: 16 Tammi 2007, 19:07
Kirjoittaja JXA-26
razorass kirjoitti:Miksi keksiä pyörä uudestaan? (huonommin..)
Miksipäs ei ??? http://www.biertijd.com/mediaplayer/?itemid=1124 Ehe... :oops:
Rupea ihmeessä tekemään itse, vaikka se tulee kustannuksilta moninkertaiseksi, aikaa menee miestyövuosia mutta tämä työ palkitsee tekijäänsä !! Pitkällä aikavälillä rupeaakin säästämään, kun on oppinut moottorin salat eikä tarvitse joka välissä olla kiikuttamassa "alihankkijoille" kilkkeitä.

Lähetetty: 16 Tammi 2007, 19:18
Kirjoittaja musse68
myö tehtiin viime talvena mulle megaruutta tohon 68ht:hen. moottori on 351w, imusarja victor jr johon tehtiin suutinpaikat, läppärunko 750holleystä polttoaine pumppu joku msd:een malli ja suuttimet fordracing 30lbs. ruisku toimi hyvin ja tehua tai ainakin toimivuutta tuli lisää. paitsi alakerta ei enää kestäny. Nyt suunnitelmissa uusi ford racingin 302 + megaruutta+lysholmin ruuvi.... saapa nähä. :P

Lähetetty: 16 Tammi 2007, 19:59
Kirjoittaja Arto65FB
Luulen, että nuo varoittelijat ajattelivat esim. kustannuksia. Takuuvarmasti saat ruiskumotin halvemmalla ja helpommalla ostamalla sen käytettynä kuin itse rakentamalla oli sitten MS tai ei.

Vaan jos intoa piisaa, niin mikäs siinä. Heh, niinpä, justiinsa otin 84 mobiilista ruiskun pois ja laitan kaasarin tilalle.

Lähetetty: 16 Tammi 2007, 21:52
Kirjoittaja razorass
Tottakai pitää kannustaa ja tukea toisten projekteja. Sitä en missään nimessä sano.

Omasta kokemuksesta vain yritän neuvoa ettei ensimmäiseksi prokkikseksi ota liian suurta palaa heti purtavaksi. Aika ja vaiva ja varsinkin kustannukset yllättävät aina. Jos oikeasti haluaa oppia rakentelemaan ja puuhailemaan niin minusta kannattaa hankkia ensin kohtuu helppo ja vähintään ajokuntoinen projekti jota alkaa pikkuhiljaa korjailla ja rakennella mieleisekseen.

Joku tietysti tykkää vaan rakennella ja puuhailla, mutta kyllä minusta autolla ajaminen on niin tärkeä osa harrastusta että jos ei silloin tällöin pääse laskettelemaan pikkuteitä niin motivaatio rakentamiseen kärsii ankarasti.

Auto on kuitenkin ajamista varten, ja kyllä niitä ikuisuusprojekteja on Suomessa ennestäänkin riittävästi.

Lähetetty: 16 Tammi 2007, 21:56
Kirjoittaja kurppa
No, eipä kai Suomessa voi halvalla mitään tehdä (ainakaan autoihin). :?
Ei se raha tuossa taida se päällimmäinen asia olla, vaikka ei nyt ihan hirveitä summia mihinkään yleensä haluaisi laittaa. Ja aikaa siinä kuluu, se on selvä, eikä sekään hirveästi haittaa, ku ei ole kiirusta mihinkään. Ja jos aikaa kuluu, niin tuleepa sitten ne kulutkin jaettua useammalle vuodelle.

Noita erilaisia imusarjoja etc. löytyy useampia, ja ilmeisesti Edelbrockista? (victor) oli kokemustakin? Muista ei taida olla kokemusta täällä?

Ajatuksena on siis sorvata tuo ecu-puoli yhdelle FPGA-piirille, siihen kutakin ohjattavaa ja luettavaa laitetta varten omat lohkot, näille säätöarvoja paiskomaan softaprossu ja prossuun oma softa. Ja jos koko ohjauselen sais kahdennettua, niin sitten voisi vähän huolettomammin ajella vaikka isommankin lenkin. (Mutta asia kerrallaan, toi voisi olla jatkoprojekti jos vielä kiinnostaa tämän jälkeen.)

Tässä muutama lähde, joita on tullut kahlattua:
http://www.off-roadweb.com/tech/0402or_ ... ems_guide/
http://fordfuelinjection.com/
http://www.mustangsplus.com/tech/efi/index.html
http://www.302w.com/Windsor_MegaSquirt_Part1.aspx
http://home.dmv.com/~stauffer/index.html

Niistä on löytynyt paljon mielenkiintoista. Lähinnä se mitä noissa ei ole pohdittu, liittyy varsinaisen suorituksen mittaukseen. Ajattelin lähinnä siis esim. kardaanin kiertymän mittausta ja siitä saatavan tiedon käyttöä mm. vaurioitumisen estämisessä. On myös pohdituttanut jokaisen sylinterin toiminnan erillinen mittaus ja tarkempi säätö sylinterikohtaisesti, mutta se taitaa mennä ekana isompana projektina jo hieman pilkunviilauksen puolelle...
Jos jotain mielenkiintoista ja relevanttia mitattavaa tulee mieleen, niin älähtäkää toki. Rupean sketsailemaan hiljalleen lohkokaaviota ja kirjailen samalla ylös noita hankittavia osasia.

Projektilla on oikeastaan vain yksi iso reunaehto: tämä homma ei saisi juurikaan näkyä ulospäin, kun autoa ulkoapäin vilkuilee.

Lähetetty: 16 Tammi 2007, 22:45
Kirjoittaja Vee8
Tämähän on juurikin paras mahdollinen tapa harrastaa ja yhdistää päivätoimi. Ei muutakun tietotaito peliin ja hieman erilaista mottia kehiin 8)

Lähetetty: 17 Tammi 2007, 06:32
Kirjoittaja JXA-26
kurppa kirjoitti:Jos jotain mielenkiintoista ja relevanttia mitattavaa tulee mieleen, niin älähtäkää toki. Rupean sketsailemaan hiljalleen lohkokaaviota ja kirjailen samalla ylös noita hankittavia osasia.
Älährys ! Ei niinkään moottori puolelta mutta koska nähdään näin tietotekniikan aikakautena ensimmäinen aktiivialusta Mustangissa...? Yksi varmasti rata hemmoja kiinnostava mittaus yksikkö olisi taka-akselin liikkuminen koriin nähden.

Lähetetty: 17 Tammi 2007, 16:28
Kirjoittaja kurppa
Aktiivialusta on kyllä käynyt mielessä, mutta johonkin tarvii vetää se raja ainakin noiden mekaanisempien osien kanssa. Ensin se moottori, että autoa vie eteenpäin muukin kuin alamäki tai apukuski.

Elepuolen sen sijaan voisi tehdä joustavammaksi, jolloin teoriassa voi jälkeenpäin laittaa "vain piuhat kiinni" + uutta softaa. Käytäntö on jotain ihan muuta sitten, mutta tuskinpa siihen varautuminen haittaa, kunhan ei överiksi lyö. Sitten kun speksi on tehty, niin sitä ei kovin kevein perustein lähde muuttamaan, koska se voipi tuhota lupaavan rojektin hyvinkin helposti. Askel kerrallaan.